– Vi må bruke dagens søppel for å lage morgendagens møbler

– Vi må bruke dagens søppel for å lage morgendagens møbler

– Vi kan ikke overlate opprydningsjobben i naturen til neste generasjon. Det er vi som har rotet det til, så det skulle bare mangle at vi rydder opp etter oss.

Av: Redaksjonen , 31.03.2020

Lars Urheim, er grunnlegger av Ope, og har ambisjoner om å bli best i verden på produksjon av bærekraftige møbler. Konseptet hans bygger på ideen om gjenbruk og sirkulær økonomi og består av fire enkle deler som kan settes sammen på tusenvis av måter.

– Det er vanskelig å gjøre ting enkelt, men det må til for å utvikle et møbelsystem som gir kundene fleksibilitet til å bygge på og tilpasse hylle- og oppbevaringsløsninger når de trenger det. Ope er laget for å vare et liv. Det er en god start, men ikke nok, sier Urheim.
 

Møbelsystemet Ope er laget av fire enkle deler som kan settes sammen på tusenvis av måter. Foto: Ope.


Vil forvandle plastsøppel til nye møbler
Etter å ha jobbet med Ope i åtte år, har han erkjent at det kreves mer enn å lage bestandige produkter for å løse verdens klima- og miljøutfordringer. Derfor har han nylig etablert Ogoori i sammen med Vestre og strandrydde-nestor Rune Gaasø.  Selskapet samarbeider med frivillige og kommersielle aktører i hele verdikjeden for opprydding og gjenvinning av plast

– Sammen skal vi utvikle en løsning som gjør dagens plastsøppel til det viktigste materialet i morgendagens møbler. Målet er å gjenvinne mellom 500 og 1000 tonn eierløs havplast allerede i år – og det er liten tvil om at behovet er stort, sier Urheim. 

“Vi må skape verdier av avfall på avveie – og markedet må bidra til å rydde opp”.

Lars Urheim, grunnlegger av Ope


Hver dag skylles hele 22.000 tonn plastsøppel ut i verdenshavene. Beregninger viser at det vil være mer plastsøppel enn fisk i havet innen 2050, hvis vi ikke tar grep raskt. 


– Plast i havet er en av vår tids virkelig store miljøutfordringer. Det sier seg selv at vi ikke kan fortsette som før, og selv om mange jobber hardt for å redusere bruk av plast i produksjon og emballasje, er mengdene som allerede finnes i naturen så store at vi må tenke nytt for å få ryddet opp. Vi må skape verdier av avfall på avveie – og markedet må bidra til å rydde opp.

Hver dag skylles 22.000 tonn plastavfall ut i havet. Heldigvis er det stadig flere som jobber med å rydde opp. Foto: Marius Vervik.


Samarbeider med frivillige strandryddere
Urheim forteller at Ogoori nå jobber med å etablere en regenerativ verdikjede som betyr at de samarbeider med frivillige strandryddere for å hente ut plastsøppel fra havet, før de behandler og kverner det til en unik råvare som skal inngå i nye produkter som bærer historien til plasten i seg og hindrer den i å havne i naturen igjen.

Innsamlet havplast på vei til å bli kværnet og behandlet til å bli nye materialer. Foto: Marius Vervik.


– Ved å bruke strandsøppel som ressurs rydder vi opp i naturen for hvert produkt vi leverer. Dessuten er det lønnsomt. Forskning viser at ett tonn plast som er på avveie i havet påfører samfunnet direkte tap på opptil 250.000 kroner i redusert marin verdiskaping. I tillegg kommer den langt høyere kostnaden ved tap av biologisk mangfold og ren natur. Vi deler engasjementet for et rent hav med mange, så vi er overbevist om at vi har funnet fremtidens produksjonsmodell, der våre kunder kan bli med på den store oppryddingen – og vi er begeistret over at små selskaper fra Norge kan lede an i den globale utviklingen.  


Vil du hjelpe Lars Urheim med å lykkes?
Sjekk ut og bestill møbelsystemer fra Ope her.

Sist oppdatert: 6.03.2021, 11:14