Skal ta en Tesla på bruktmarkedet

Skal ta en Tesla på bruktmarkedet

– Den beste måten å bekjempe overforbruket på, er å utvikle bedre løsninger med ombruk inkludert, sier Preben Carlsen, grunnlegger av GoGood.

Forbruket til vanlige husholdninger står for 60 prosent av CO2-utslippene og 50 til 80 prosent av forbruket av vann- og råmaterialer i verden. Etter å ha vært den viktigste drivkraften i verdensøkonomien de siste 100 årene, fører nå kombinasjonen av eksplosiv befolkningsvekst og økt kjøpekraft med redusert råvaretilgang og alvorlige klimaendringer til at forbruksmodellen er under press. 

Overforbruk
Overforbruk representerer et stort og økende problem. Foto: Artem Beliaikin på Unsplash.


– Masseproduksjon i lavkostland, forurensende transport og salg av produkter med kort levetid til så mange som mulig er ikke lenger forenlig med det faktum at jordkloden er en begrenset ressurs. Samtidig har teknologiske fremskritt gjort det mulig å håndtere effektiv organisering, utnyttelse og ombruk av produkter i stor skala, noe som åpner for utvikling av nye og bedre løsninger, sier Preben Carlsen, daglig leder og grunnlegger av GoGood. 

Komplekse oppgaver krever bredt team. Gjengen i GoGood håndterer hele prosessen, men samarbeider tett med andre selskaper for å lykkes. Foto: Tonje Thygesen.


Har forsket på ombruk i to år
De siste to årene har et team av norske gründere og næringslivsledere jobbet inngående med problemforståelse, strategi og konseptualisering for å utvikle ombruksøkonomi som et konkurransedyktig alternativ til forbruksøkonomien. Nå satser teamet stort på å bygge opp GoGood som en plattform for ombrukstjenester.

– Skal vi lykkes må vi ta en Tesla på bruktmarkedet. Det betyr at vi må levere en løsning som både er mer miljøvennlig og bedre enn det som finnes i dag. Derfor har vi utviklet et system som gjør ombruk til en integrert del av alle tjenestene vi leverer. Fremfor å selge enkeltprodukter til kunder, gir vi medlemmer tilgang til helhetlige løsninger, satt sammen av fagfolk og skreddersydd for dine behov. Medlemmene våre kan også ut ting når de føler for det – uten at det går utover miljøet. Når et produkt leveres tilbake sørger nemlig systemet for at det får et nytt liv hos andre, sier Preben Carlsen.


Innredning som ombrukstjeneste er først ut
I første omgang leverer GoGood komplette interiørløsninger som en ombrukstjeneste og jobber parallelt med å utforske nye vertikaler, inntektsmodeller og verdikjeder som mote og elektronikk for raskt å kunne tilby ombrukstjenester som dekker de fleste behov i folks hverdag.– Vi har valgt innredning på både kontoret og i hjemmet som første satsing fordi markedet er stort, klimaavtrykket katastrofalt og kundeopplevelsen smertefull. Vi er i tidlig fase, men kan allerede nå levere løsninger som fjerner friksjon og hjelper kundene å spare tid, penger og klimaavtrykk. Dessuten har teamet vårt lang erfaring fra bransjen og gode forutsetninger for å levere fantastiske kundeopplevelser, sier Carlsen.


Kaster over 10 millioner tonn møbler hvert år
At potensialet for smart fornyelse i hjemmet er stort, er det ingen tvil om. Nordmenn er verdensmestre i oppussing og bare i fjor brukte vi vanvittige 83 milliarder på å fornye hjemmene våre. Tall fra EU viser at det årlig kastes over 10 millioner tonn møbler i Europa, og at EU alene kan spare mellom 3-5 ganger de årlige klimagassutslippene i Oslo ved å etablere et system for ombruk av møbler.

– Undersøkelser viser at vi kaster møblene våre lenge før de er utslitt. Dermed ligger forholdene til rette for bedre ressursutnyttelse, samtidig som vi forlenger levetiden til møblene. Sammen med en rekke samarbeidspartnere etablerer vi nå en verdikjede som kan håndtere det som trengs for å levere komplette løsninger  – fra innbytte og deling av ressurser, til ombruk og reparasjon. I tillegg vurderer vi konsepter som gir produkter som nærmer seg døden nytt liv gjennom reprosessering av materialer som kan ombrukes i design av nye og bærekraftige produkter.Satser tungt på teknologiutvikling
For å teste konseptet lanserte GoGood en statisk nettside i slutten av november, og responsen var overveldende. Uten å ha brukt en krone på markedsføring opplever selskapet allerede stor etterspørsel og har et godt utgangspunkt for videre utvikling og læring fra reelle kundedialoger. Den gode mottakelsen ble lagt merke til, og nå ruster GoGood seg for vekst gjennom et forretningsmessig ekteskap med Pioner Labs, som går inn på eiersiden og tilfører GoGood flere millioner i initielle investeringer, tilgang til hypermoderne retail-teknologi som de allerede har investert et tresifret antall millioner på å utvikle og et produktteam med erfaring fra å bygge og lansere globalt konkurransedyktige teknologiplattformer og digitale forbrukertjenester.

– Vi har brukt mye tid på å forstå hvordan neste generasjons digitale markedsplasser vil se ut. Måten GoGood kombinerer bærekraftslogikk med digitale ende-til-ende- løsninger, økosystemtilnærming med et bunnsolid merkevarekonsept og gjennomførbar operasjonell infrastruktur, gir et usedvanlig gjennomtenkt, unikt og attraktivt svar på våre analyser og konklusjoner. Vi er dypt imponerte over teamet og gleder oss nå over å gå inn med full tyngde og komplementære ferdigheter, sier Frode Eilertsen, grunnlegger av Pioner Labs. 


Skal sette ny standard for bærekraftige kundeopplevelser
GoGood skal levere løsninger som gjør ombruk til et bedre alternativ enn tradisjonell varehandel. Det er krevende, og derfor er  utviklingen av smart teknologi som skalerer essensiell for fremtidig suksess.

– Det vi skal lage finnes ikke noe annet sted i verden, så vi må utvikle plattformen vår selv. Dessuten mener vi det er forretningskritisk å kontrollere egen teknologi for å sikre rask tjenesteutvikling som kontinuerlig setter standarden for kundeopplevelser og bærekraft. Samtidig vet vi at svært få startups er i posisjon til  å gjøre slike investeringer i teknologi, men takket være partnerskapet med Pioner får vi nå en sjelden mulighet til å utvikle en plattform for ombrukstjenester som er bygget på en skreddersydd og hypermoderne teknologi. Den muligheten skal vi omfavne med alt vi har, og vi ser virkelig frem til et spennende tiår, sier Carlsen.

Sist oppdatert: 6.03.2021, 11:43

GoGood

En plattform for fremtidsrettet varehandel med ombruk inkludert.