Reklamefotografen som fikk nok: Nå rydder han tonnevis med strandsøppel langs norskekysten

Reklamefotografen som fikk nok: Nå rydder han tonnevis med strandsøppel langs norskekysten

Rolf-Ørjan Høgset ble kvalm da han fant igjen produktene han laget reklame for som plastsøppel i strandkanten. Nå rydder han opp langs hele den norske kystlinjen – én strand av gangen.

Av: Andreas Reite , 8.06.2020

MELØY, NORDLAND: Rolf-Ørjan drifter alene ombord på seilbåten Live langs den arktiske øya Bolga. Det er her han jobber og bor. På nettsiden marinetraffick.com kan man følge ruten, som har gått opp og ned langs norskekysten de siste fire årene. 

– Jeg er stort sett på havet hele året, forteller nordlendingen.
 

In the same boat er en frivillig organisasjon som består av en flåte med båter som frakter frivillige fra strand til strand for å rydde opp havplast og annet søppel vi etterlater oss.


Snart skal Rolf-Ørjan ta seg over til naboøya for å hente enda en båt. Den huser et mannskap av ungdommer fra alle verdensdeler med ett mål for øyet: Å rydde norske strender for søppel. 

– Dette er folk fra hele verden, 200 frivillige i året, som kommer til Norge for å jobbe gratis med å plukke søpla vår. Så det er litt spesielt.  

“Hele mitt voksne liv har jeg jobbet med å selge ting som folk egentlig ikke trenger”

Rolf-Ørjan Høgset

Rolf-Ørjan er en type som gjør og gjennomfører. Han startet karrieren som konsertpianist og gründer i en alder av 18. Fra tech-verdenen, reklame og TV-produksjon, via en turbulent karriere som forsidepike-fotograf, reklamemann og bloggmanager, er han i dag skipper og prosjektleder for In the same boat.

Mennesker fra hele verden står i kø for å rydde
Målet til organisasjonen er å rydde hele den norske kystlinjen for søppel innen 2025. Det tilsvarer 20 000 strender, så de har litt å gjøre. Mannskapet jobber dugnadsbasert fra seilbåtene de bor på, og reiser fra strand til strand. Over 3000 har søkt og står i kø for å bli med, så det er kun de mest motiverte som får plass. 

Søppelplukkere: I år skal dugnadsgjengen In the same boat rydde norske strender for minst 1000 tonn søppel.


For Rolf-Ørjan handler det hele om å skape en mer bærekraftig fremtid. På båten tar ikke de personlige eiendelene hans mye plass: To bukser, fire sett undertøy, noe ull, arbeidsklær og støvler, men det har ikke alltid vært sånn.

Manageren til Sophie Elise 
– Jeg hadde fet bil, motorsykkel, masse nye klær og spiste på restaurant flere dager i uka. Jeg gjorde det godt. Tjente bra og alt det der, sier Rolf-Ørjan. 

Som reklamefotograf hadde han på det meste 3000 bilder på trykk i året. I hyllene på Narvesen fant han fem ulike magasiner med hans egne forsidebilder samtidig. Mange kjenner ham kanskje igjen fra realityserier som “den gærne fotografen fra Nord-Norge”, eller fra blogger-krangling i tabloidavisene. Som om ikke det var nok, så pionerte han også bloggbransjen og var manageren til Sophie Elise i mange år.

Rolf-Ørjan levde et glamorøst og urbant liv i Oslo med høyt tempo og alle de materielle godene som følger med. Så fikk han nok. 

– Hele mitt voksne liv har jeg jobbet med å selge ting som folk egentlig ikke trenger, forteller han.

Aha-øyeblikket: Da Rolf-Ørjan Hegset fant produkter han laget reklame for som søppel i strandkanten, bestemte han seg for å slutte som reklamefotograf.


– Jeg ble kvalm
Vendepunktet kom da han besøkte en forsøplet strand for første gang. I Lofoten fant han produkter han selv hadde laget reklame for og promotert – kun noen uker i forveien. Nå lå de der som plastsøppel skylt i land av bølgene. Plast som bruker mange hundre år på å brytes ned, i den nordnorske naturen han vokste opp i. Rolf-Ørjan fikk en fysisk reaksjon.

– Jeg ble kvalm. Det var et øyeblikk hvor jeg så sammenhengen mellom bærekraftsutfordringene og hvordan samfunnet er strukturert. Den dagen bestemte jeg meg for at jeg aldri skulle tilbake til Oslo for å lage mer reklame for skit vi egentlig ikke trenger. Som sagt så gjort. Han reiste aldri tilbake – og siden har han plukket søppel hver eneste dag.  Sammen med to partnere startet han opp In The Same Boat. Allerede det første året samlet de flere hundre tonn søppel. I år er de rigget for å plukke 1000 tonn. Det er et så stort tall at det kan være vanskelig å forestille seg.

– Si at du stabler søppel i en haug fra slottet, ned hele Karl Johan og bort til Oslo S. Da har du kanskje 2-300 tonn, sier han. 

Tar flere hundre år før plast forsvinner
Men hjelper det egentlig å plukke søppel når industrien kontinuerlig produserer enorme mengder plast og avfall?

Bjørn Grøsvik tror det hjelper. Han forsker på marin forsøpling hos Havforskningsinstituttet og forteller at søppel i strandsoner brytes ned av UV-stråler og blir til mikroplast. 

– Det tar flere hundre år før plast forsvinner. Det gjør skade på dyr, natur og oss mennesker, forteller han. 

Grøsvik sier at forskere har funnet mikroplast i havisen og i sedimenter på havbunnen. Det er fortsatt en del de ikke vet om konsekvensene av mikroplast, men mye tyder på at det fester seg på bakterier, havner i maten vi spiser og drikkevannet vårt. 

Hvis man sørger for å kvitte seg med det som ligger langs strendene før det blir nedbrutt, unngår man spredning av miljøskadelig materiale. 

Dagens fangst: Volumene med strandsøppel blir fort enorme når dugnadsgjengen i In the same boat er på ryddetokt.


Signaleffekten er viktigst
Å plukke søppel langs kysten demper også mange av de akutte utfordringene, som at dyr spiser plast eller setter seg fast. Men Grøsvik tror at signaleffekten ved prosjekter som In the Same boat er det aller viktigste.

– Når folk ser hvor mye av avfallet som havner på havet, tror jeg flere blir bevisste på forbruk av materialer og ressurser. Resirkulering og gjenbruk er nok noe av det viktigste man kan gjøre som forbruker for å bidra til en mer bærekraftig fremtid, legger forskeren til. 

Dette er en strategi In The Same Boat systematisk jobber med. Daglig legger de ut bilder på sosiale medier av tonnevis med avfall. De skriver ned antall flasker og trålposer de rydder opp.

I blant tagger de bedriftene søppelet kommer fra. De har workshops og bidrar til forskning, driver innovasjon rundt søppelplukking og gir innspill til politikere. 

20.000 strender: Innen 2025 skal de frivillige In The same boat ha ryddet alle de 20.000 strendene langs norskekysten.


Savner ingenting
Også da hele landet var i corona-lockdown, fortsatte In The Same Boat med søppelplukking. De er jo isolert på båten uansett. Nå håper Rolf-Ørjan at corona-perioden kan være en reality-check for mange nordmenn. At vi ved å stoppe opp en stund fikk tenkt oss om og roet ned jaget etter hele tiden å tjene mer for å bruke mer. 

Selv har han aldri har vært lykkeligere etter han la igjen det gamle livet i Oslo.

– Jeg trenger ikke jage etter noen ting. Jeg har det jeg trenger. Jeg lever enkelt, sunt og spartansk sammen med disse ungdommene. Vi har ikke annet å gjøre her ute enn å være i lag, spille kort, lage bål og filosofere over livet. Det er utrolig godt for sjela. Jeg savner ingenting.

Sist oppdatert: 6.03.2021, 11:20

In the same boat

Frivillig organisasjon som organiserer frivillige strandryddere til å plukke søppel i seilbåter langs norskekysten.

Allerede det første året etter oppstart i 2017 ryddet organisasjonen over 100 tonn plast årlig.

I år estimerer organisasjonen at de skal rydde minst 1000 tonn strandsøppel i Norge.

Over 3000 frivillige strandryddere fra hele verden står nå på venteliste for å få plass på en av båtene.

Har ambisjoner om å rydde plast på alle de 20.000 strendene i Norge innen 2025.