Hvert år omsetter den globale smykkeindustrien for over 300 milliarder dollar. Jakten på de enorme verdiene har hatt store negative sosiale og miljømessige konsekvenser. Gruveindustrien har lenge vært beryktet for uetiske og helsefarlige arbeidsforhold og kampen om de sjeldne mineralene har gjort bloddiamanter til et velkjent begrep over hele verden.

Utvinning av sjeldne mineraler etterlater seg dessuten enorme avfallsmengder. I følge Earthworks genererer utvinningen av en helt vanlig gullring hele 20 tonn gruveavfall. I tillegg brukes det kjemikalier og giftige stoffer i gruvearbeidet som ødelegger naturen rundt gruvene for all ettertid.
Nå tar Pandora, som er verdens største gullsmedkjede, grep for å utvikle en mer bærekraftig industri. Denne uka lanserte de en kolleksjon som består av 100 prosent labdyrkede diamanter og resirkulert sølv og gull.
– Den nye kolleksjonen er et symbol på innovasjon, fremgang og varig skjønnhet. Nå kan vi levere samme resultat som naturen, men til en helt annen pris, sier Alexander Lacik, som er CEO i Pandora til BBC.
Diamantene er vitenskapelig identiske med naturlige diamanter. Forskjellen er at de er dyrket frem på et laboratorium i England med et minimalt klimaavtrykk og til en tredjedel av prisen av diamanter som graves opp av bakken.
Den nye samlingen består av ringer, armbånd, halskjeder og øreringer. Det tar omtrent to uker å lage en diamant i laboratoriet og stenene har de samme optiske, kjemiske, termiske og fysiske egenskapene. Derfor blir de også klassifisert etter de samme standardene som naturlige diamanter med kutt, farge, klarhet og karat som viktigste kriterier.
Pandora satser også stort på resirkulert gull og sølv. Ambisjonen er at 100 prosent av gullet og sølvet de bruker i sine produkter skal være gjenvunnet innen 2025. Det åpner for at selskapet kan spare 37,000 tonn CO2-utslipp i året, noe som tilsvarer utslippene fra 145 millioner kilometer med bilkjøring.
