Made in Oslo: Kortreist mote fra Tøyen og Grünerløkka

Northern Playground har flyttet klesproduksjonen til Oslo for å skape nye, norske arbeidsplasser og kortreist og bærekraftig mote.

Av: Redaksjonen , 31.03.2020

– Noen ganger må man bare si føkk it og kjøre på, sier Jo Egil Tobiassen, på spørsmål om hvorfor Northern Playground brøt med normalen i motebransjen og flyttet produksjonen hjem til Oslo.

Jo Egil Tobiassen og resten av teamet i Northern Playground på fabrikken i Oslo.
Foto: Northern Playground.


Det er mye som tyder på at holdningen hans er mer som et livsmotto enn et unntak å regne. Før han startet sitt eget klesmerke har Tobiassen både bodd i jungelen med Maya-indianerne i Mexico og haiket fra Kina til Norge. At han startet med mote er ifølge ham selv litt tilfeldig. 

–  Jeg er bare litt over middels opptatt av klær, men til gjengjeld har jeg blitt besatt av hvordan man kan forene forbruk og kommersielle prinsipper med å skape en bedre verden. Tekstilindustrien er en versting på miljø, så derfor synes jeg det er en vanvittig spennende utfordring å jobbe med kombinasjonen av mote, miljø, sosial inkludering og lønnsom butikk, sier Tobiassen.

Made in Oslo: Northern Playground har startet lokal produksjon på Tøyen og Grünerløkka. Selskapet jobber spesielt for å legge til rette for å skape inkluderende arbeidsplasser. Foto: Northern Playground.


Inkluderende arbeidsplasser på Løkka og Tøyen
Det var ønsket om å bidra til inkludering i samfunnet som var utslagsgivende for at Northern Playground-gründeren bestemte seg for å bryte med motebransjens etablerte mønster som er tuftet på masseproduksjon i Asia, dårlige arbeidsvilkår og forurensende transport.

– Det er ofte vanskelig å regne hjem de modige tiltakene som gjør at man virkelig får fart. Produksjonen i Oslo er et eksempel på det, men vi ser at det har skapt fantastiske resultater i form av motivasjon, læring og oppmerksomhet. Dessuten åpner lokal produksjon for at vi kan skape produkter som kan brukes i en generasjon. Med lokal reparasjon og redesign er det lett å se for seg at vi kan levere «nye» klær uten at vi må produsere noe nytt, og det er det aller viktigste hvis vi skal løse klimautfordringene i motebransjen.

Made in Oslo-serien består foreløpig av en serie med lokalproduserte hodeplagg.
Foto: Northern Playground.Fra skitten fast fashion til bærekraftig livsstilsgaranti
Northern Playground ble opprinnelig startet for å utvikle friluftsklær med ny funksjonalitet. Ziplongs, deres mest kjente nyvinning, har blitt en suksess hos titusenvis av friluftsfolk verden over. Etter hvert som gründerne fikk opp øynene for hvor skitten moteindustrien faktisk er, valgte de å legge om kursen og nå satser de alt for å utvikle nye og bærekraftige løsninger.

Northern Playground jobber for å utvikle fritidstøy med livstidsgaranti.
Foto: Northern Playground.


– Vi jobber blant annet med å utvikle en livstidsgaranti på klærne våre. Det mentale spranget når man går fra å velge et plagg som skal vare ut sesongen til å velge ett som skal brukes de neste ti årene 10 er enormt. Det gjør noe med hvordan man forholder seg til klærne sine med en gang, sier Tobiassen, som mener varighet og forlenget bruk av hvert plagg er de to viktigste ingrediensene for å løse miljøutfordringene i motebransjen. – Den store elefanten i rommet er forbruket vårt. Det er bare tull å erstatte et materiale med et annet som er litt mindre skadelig, så lenge forretningsmodellen bidrar til at flest mulig kjøper noe nytt så ofte som mulig. Det er dette vi må endre totalt, og det vet vi mange av de store er livredde for at vi skal lykkes med.  For oss er det imidlertid en megamulighet til å komme nedenifra og røske tak, sier Jo Egil Tobiassen.

Vil du hjelpe Northern Playground med å lykkes?
Som mange andre små og mellomstore bedrifter har Northern Playground utfordringer med sviktende omsetning som følge av Corona-krisen og syerskene deres i Oslo står nå uten jobb.

Støtt deres viktige arbeid og bestill Made in Oslo produkter her.

Sist oppdatert: 29.04.2020, 19:52