– Jeg orket ikke å lage mer søppel

– Jeg orket ikke å lage mer søppel

Simen Brekke, er klesdesigneren som hoppet av fast fashion-ekspressen for å ta vare på kvalitetsprodukter med historie og sjel.

– Design handler om så mye mer enn bare utseende. God design løser et behov på en smart måte. Etter 17 år i klesbransjen trengte jeg en pause. Det evige jaget etter å selge mer i en verden som heller burde fokusere på å selge kvalitet som varer, ble feil for meg.

Bikka førti og ble gründer
Simen Brekke hadde bikka førti, var småbarnsfar, men tok sjansen. Han hoppet av moteekspressen og bestemte seg for å gjøre hobbyen sin til levebrød.

Simen Brekke mener potensialet er stort for å restaurere og sette i stand gamle lamper.
Foto: Karen Gjermundrød.


– Jeg har samlet på norske og skandinaviske møbler fra 1950-70-tallet de siste 25 årene. Alle stedene jeg har bodd har jeg innredet med gamle klassikere, og når jeg har folk på besøk sitter komplimentene løst.


– Folk liker designmøbler med historie og stadig flere setter pris på ombruk. Jeg synes det var på tide å gjøre det enklere for folk å få tilgang til designhistorie hjemme hos seg selv.

Retro-bord på hjul tilfører særpreg og stil til uterommet.
Foto: Skandimodern.


Designklassikere får nytt liv
Simen Brekke ble gründer og startet Skandimodern – et selskap som jobber med redesign og restaurering av skandinaviske designklassikere fra 1950–70-tallet. På den tiden hadde vi en betydelig møbelindustri i Norge, som hevdet seg internasjonalt. Norske designere tegnet møbler som var kompakte og skreddersydd for sine oppgaver. Ofte laget av kvalitetsmaterialer og med godt håndverk.

– Skandinavisk design, og kanskje spesielt dansk, har blitt verdenskjent for stilen fra denne perioden. I dag ser vi at stadig flere av de gamle klassikerne tas inn i ny møbelproduksjon. Selv vil jeg gi de kvalitetsmøblene som allerede eksisterer et nytt liv. 


Skandimodern setter i stand, trekker om og restaurerer kvalitetsmøbler som et alternativ til å kjøpe nytt. – Vi snakker om møbler som er laget for å vare i en evighet. De er allerede godt voksne etter å ha levd i 60-70 år, men det er ingen grunn til at de ikke skal få leve i 60 år til. 


Den ukjente norske designhistorien
Skandimodern driver ikke bare med restaurering av gamle møbler. De driver også historiefortelling og bruker mye tid på research for å finne ut mest mulig om hvert enkelt møbel.

Skandimodern gir gamle designmøbler et nytt liv. Foto: Skandimodern.


– Danskene er kanskje det landet i verden som er mest kjent for sine møbeldesignere, men den norske designhistorien er ganske ukjent – særlig blant nordmenn. Det har vi lyst til å gjøre noe med – ikke ved å lage stilkopier som stilles ut i store møbelforretninger, men ved å løfte fram originalene og fortelle historien om dem.

– Jeg har aldri skjønt hvorfor man skal ta til takke med den samme stolen som naboen, når man kan få trukket om én som passer perfekt for deg til samme, eller lavere, pris. Sannsynligvis kommer den til å vare mye lengre også – og man får en unik historie med på kjøpet. 


Tror corona-krisen vil endre forbruket vårt
Som alle andre har Skandimodern følt konsekvensene av corona-krisen. Simen Brekke er likevel optimistisk med tanke på fremtiden.

– Veldig mange bedrifter er strippet ned til beinet for å være så kostnadseffektive som mulig. Resultatet er at det skal svært lite til før alt sprekker. Tenk at bare en uke med nesten tomme butikker og hjemmekontor gjør at hundretusener av nordmenn mister jobben. Det viser hvor sårbart systemet er, og gir grunn til å tro at corona-krisen gjør flere bevisst på hva de kjøper og ikke minst hva de trenger.

Simen Brekke mener vi må tilbake til den tiden da en god sofa varte et liv. Foto: Skandimodern.


– Før var en sofa noe man planla å kjøpe over tid, og når man først valgte seg én skulle den vare i en mannsalder. Jeg tror vi må litt tilbake til det. At vi kjøper færre, men bedre ting som faktisk er laget for å vare lenge.

Vil du støtte Skandimodern i sitt arbeid?
Følg dem på Instagram og velg restaurerte møbelklassikere neste gang du trenger noe nytt: https://www.instagram.com/skandimodern/

Sist oppdatert: 6.03.2021, 11:15

Simen Brekke (46)

Gift med Liv og har Nicolai (4) og hunden Tsuki (10).

Grunnlegger av Skandimodern.

Studert Fashion Design i Nottingham. Bakgrunn fra design og innkjøp av klær i H&M, Varner, Boys of Europe og Moods of Norway.

Elsker designhistorie. Kjører: En gammel Vespa.

Vinylnerd, snurret gamle plater og vært med på klubbprosjekter i inn og utland.