Hengekøyer, telt og bålpanner: Nå kan du låne gratis utstyr til miljøvennlig Norgesferie

Hengekøyer, telt og bålpanner: Nå kan du låne gratis utstyr til miljøvennlig Norgesferie

Da Norge stengte ned, gjorde BUA det samme. Nå tar utlånssentraler over hele landet i bruk kreative metoder for å låne ut gratis sports- og friluftsutstyr til rastløse nordmenn.

Av: Andreas Reite , 6.05.2020

Foto: Frøydis Falck Urbye

Denne våren har nordmenn valfartet ut i kortreist natur for å koble av på trygg corona-avstand fra andre. Den enorme friluftsinteressen gir seg utslag i økt forbruk og salg av sports- og friluftsutstyr og de siste månedene har flere sportsforhandlere meldt om at turutstyr rives vekk fra hyllene.

– De færreste bruker telt mer enn et par ganger i året. Så i stedet for å kjøpe nytt og dyrt utstyr kan de komme og låne det hos oss, sier Monica Vogt, daglig leder i Bua.

Velfylte Buer: I kjølvannet av corona er Buer over hele landet fulle av godt utstyr som alle som trenger det kan låne – helt gratis.


Fra hengekøyer til juicepressere
Bua er en tjeneste som låner ut gratis sports- og friluftsutstyr til alle som ønsker det. Formålet er å gi flere muligheten til å være i aktivitet, uten å øke forbruket.

– Vi kaller det for et utstyrsbibliotek, sier Vogt.  Med utlånssentraler over hele landet tilbyr Bua alt fra telt og hengekøyer, til paddelboards, bålpanner, sykler og juicepressere, sier Vogt.  

Drive-through utlånssentral  
Da Norge stengte 12. mars, måtte Bua gjøre det samme, men etter påske begynte flere utlånsentraler sakte, men sikkert å finne kreative metoder for å låne ut ting igjen på en trygg måte. 

– I Kvinnherad har vi drive-through. Der avtaler vi på forhånd hva brukerne skal ha, så kommer de og plukker det opp i bilen. I Lier, og flere andre byer, har vi etablert sentraler som opererer utendørs, sier Vogt. 

Siden nedstengningen har rundt halvparten av landets 126 utlånssentraler gjenåpnet, men de tar mange forholdsregler, og følger til enhver tid alle pålagte restriksjoner.

– Innlevert utstyr settes i karantene. Det som leveres ut desinfiseres og man må forhåndsreservere og avtale henting. Vi begrenser også hvor mange som kan komme av gangen, sier Monica Vogt.

Har du lyst til å låne ting av Bua?
Gå inn på BUA.io og se om du finner en åpen utlånssentral i nærheten eller søk opp lokale sentraler på Facebook, hvor åpningstider og nyheter oppdateres jevnlig.

Sist oppdatert: 6.03.2021, 11:18