Episode 1.3 Klimasmarte hus

Episode 1.3 Klimasmarte hus

Klimavennlig arkitektur og "grønne bygninger" er en viktig brikke for en bærekraftig framtid, men hva er egentlig et plusshus? Og hvordan kan en bygning være så klimasmart mulig?

Av: Karoline Hestnes & Hannah Nordh , 7.02.2021

I denne episoden av Good Talks tar Hannah og Karoline turen til Klimahuset i Oslo for en prat med prosjektkoordinator, samfunnsgeograf, regnskogvokter og forfatter Torkjell Leira. Klimahuset er Nordens første utstillingshus for formidling av forskning om klima og miljø, og er et av Norges beste eksempler på en såkalt klimasmart bygning.

Torkjell brenner for å formidle sammenhengen mellom grønne, klimasmarte bygg, klimapåvirkning og bruk av kortreiste materialer som ikke bidrar til ytterligere avskoging av Amazonas. Han holder blant annet omvisninger på Klimahuset, koordinerer ulike arrangementer på huset, deriblant det månedlige frokost seminaret “Kaffe og Klima”.

Torkjell Leira , Karoline Hestnes og Hannah Nordh etter podcast innspilling
i Klimahusets auditorium
.

I Good Talks snakker vi med Torkjell om hvorfor Klimahuset er en klimasmart bygning og den interaktive utstillingen på huset. Vi får også høre mer om hans siste bok “Kampen om regnskogen”, og han forteller sin #lovestory” om favoritt- plagget han kjøpte som student for over 20 år siden.

Vi må gjøre mer av det som er bra framover- Vi må beskytte regnskog og menneskerettigheter , og bruke mindre penger på det som ødelegger.

Torkjell Leira

Vi vil også høre mer om prosessen bak byggingen av Klimahuset og tar derfor en telefon til arkitekt Kristine Strøm-Gundersen. Hun er en av partnerne i det prisbelønte arkitektkontoret Lund Hagem som står bak utformingen av Klimahuset i samarbeid med Atelier Oslo.

Foto: Lundhagem / Atelier Oslo

Bærekraft er sammensatt og man må tenke helhetlig, se faktiske behov og gjøre bevisste valg- også i bygg og rehabilitering.

Kristine Strøm-Gundersen

Vi tar også en tur på gata og for å høre om folk vet hva et plusshus er og hvilke tanker de har om hvordan en bygning kan være klimasmart.

Dette er litt av det du får høre om i ukens episode av “Good Talks, så «Tune in» og lytt til tredje episode.

Psst! Sjekk ut vår IG @GoodNewsNorway? Der deler vi gode nyheter, tips, triks og bakgrunns-stoff om våre gjester og fra våre podcast-innspillinger.

Programledere er Karoline Hestnes og Hannah Nordh.

Sist oppdatert: 6.03.2021, 11:34