Ekstrem forvandling: Sjekk den sofaen!

Ekstrem forvandling: Sjekk den sofaen!

Er det mulig å lage en moderne designsofa av rammeverket til et gammelt vrak fra 80-tallet? Ja, tenkte møbeldesigner Hannah Nordh, fant en sofa på Gis-bort på Finn og gikk til verket.

Av: Redaksjonen , 1.04.2020

Som de fleste svensker har Hannah Nordh et nært forhold til IKEA.

–  Jeg vokste opp like ved det første IKEA-varehuset i verden og elsket å dra på besøk dit for å se på alle møblene. Det var IKEA som tente drømmen min om å bli designer, men etter hvert som jeg ble eldre forsto jeg hva masseforbruk gjør med naturen, så jeg bestemte meg heller for å bruke energien min på å gi gamle ting nytt liv, sier Hannah Nordh. 

Det var IKEA som først først vekket interessen for møbeldesign hos Hannah Nordh. Foto: IKEA. 


– Liker spesielt godt stygge møbler
Til vanlig jobber hun med møbeldesign, interiør og som festivaldesigner. Hun setter alltid bærekraft og ombruk sentralt i sitt arbeid og noen ganger tar hun med seg jobben hjem for å ta ut kreativiteten sin gjennom spektakulære redesign-prosjekter. 

Liker stygge ting: – Et særegent utgangspunkt kan nesten alltid bli fint, sier Hannah Nordh. Foto: Gitte Paulsbo.


– Jeg liker spesielt godt å jobbe med møbler som er så stygge at de fleste ikke kan forestille seg at de ender opp som annet enn søppel. Selv ser jeg på dem som råmaterialer, for etter noen år i bransjen har jeg lært at selv de mest håpløse utgangspunkt kan forvandles til vakre og funksjonelle møbler. 

Starter med Finn-surfing
Hannah begynner ofte prosessen med å surfe rundt på Finn og loppemarkeder. En dag kom hun over en sofa på Gis bort-torget. Hun så fort potensialet i grunnformen, men innså samtidig at verken armlener eller rygg var særlig sjarmerende.

– Jeg ville lage noe som var luftig og mykt og bestemte meg for å forvandle den gamle sofabenken til en moderne sjeselong. Så begynte jeg å skisse på et design og så over alle detaljer for å finne ut hva som kunne ombrukes, hvilke deler som måtte byttes ut og hva som måtte til for å sikre en solid grunnkonstruksjon. Etter en stund kom jeg opp med et ferdig design, laget kapplister, bestilte stoff av resirkulert ull og resten av materialene jeg trengte. 


Alt er ombruk
Alt av materialer som ble brukt i redesign-prosessen er enten restematerialer eller brukt – som ryggputene som er laget av brukt skum fra madrassen til en barneseng. 

– Det er alltid viktig med en god plan, men når man gjør ekstreme redesign-prosjekter dukker det alltid opp utfordringer som krever kreativitet og oppfinnsomhet underveis. Jeg liker å lære nye ting og er heldig som har et stort nettverk med håndverkere som jeg kan spørre når jeg står fast, forteller Hannah. 


– Stem grønt med lommeboka
Hannah forteller at interessen for ombruk bunner i en dyp bekymring for miljøet.

–  Vi blir så mange mennesker i verden at vi ikke kan fortsette å leve på samme måte som i dag. Derfor har hver og en av oss et ansvar for eget forbruk – og sammen har vi kraft til å endre verden. Det er viktig å stemme grønt ved neste valg, men den viktigste stemmeseddelen ligger alltid i lommeboka – for det er når vi forbrukere etterspør bærekraft, de store selskapene er nødt til å levere. 

I krevende corona-tider oppfordrer hun spesielt til å støtte oppunder små og mellomstore bedrifter som har bærekraft i kjernen av sin forretningsmodell. 

Lidenskap for havet: – Hannah har ansvaret for festivaldesign av Passion For Ocean-festivalen i Oslo. Her er hun i gang med arbeidet.


– COVID-19-viruset utfordrer spesielt små bedrifter. Det gjelder særlig for de som jobber dedikert med bærekraft. Mange av disse har allerede anstrengt økonomi fordi de reinvesterer overskuddet i sosial og miljømessig verdiskaping – og når kundene plutselig uteblir risikerer mange å gå konkurs. Jeg håper derfor flest mulig velger å støtte disse selskapene og at flere begynner å velge lokalt, både når det gjelder håndverk, produksjon, mat og materialer, sier Hannah Nordh.


Fakta om sofa-forvandlingen 
En gammel sofa ble fullstendig redesignet til en moderne sjeselong. Sofaen fikk nye rygglener, nytt stoff og ny overflatebehandling. Alle materialer er valgt for å sikre mest mulig ombruk og minst mulig miljøpåvirkning. Rammen er satt inn med svart beis og oljet med hardvoks. Putene er laget av skum fra madrassen til en gammel barneseng og stoffet er laget av miljømerket ull fra Nevotex.

Prisen på sofaen er 20.000 kroner eksl. mva. Det er omtrent det samme som en ny kvalitetssofa, men forskjellen er at man får spesialdesignet et møbel som det kun finnes en av. Dessuten får du tryggheten om at sofaen er lokalprodusert, kortreist, har tilnærmet null i miljøfotavtrykk og du kan være trygg på at hun som har laget sofaen har gode arbeidsforhold hjemme i Norge.

Vil du ha hjelp av Hannah til å gi noen av dine gamle ting et nytt liv?
Ta kontakt på e-post hannahnordh@gmail.com så kan hun enten gjøre jobben for deg eller hjelpe deg å skisse ut ideer, design og underlag som du kan jobbe videre med selv eller ta videre med noen flinke håndverkere.

Sist oppdatert: 6.03.2021, 11:15

Hannah Nordh

Mastergrad i design, interiørarkitektur og møbeldesign fra KHiO.

Designer på Grundfeldt og frilansdesigner i eget selskap.

Jobber med Action for Ocean og vært ansvarlig for festival-design for Passion for Ocean de siste 5 årene.

Les mer om Hannah på Hannahnordh.se