Når du går inn av dørene på tekstilfabrikken på Økern er det som å gå tilbake i tid. Men det er mange som mener det er fremtiden.

– Jeg drives av å løse problemer. Lokal produksjon og kortreiste produkter løser mye i klesbransjen, sier Elisabeth Stray Pedersen.

I 2015 tok Elisabeth Stray Pedersen over Lillunn som merkevare og ble fabrikkeier på kjøpet. Selv om merket har tradisjoner helt tilbake til 1953, ble den første syfabrikken etablert på 1970-tallet. Den lå i Drammen, men i 2017 flyttet Stray Pedersen produksjonen til Oslo.

Ny adresse ble Kabelgata på Økern – et område som er preget av industribebyggelse som ble utviklet av Standard Telefon- og Kabelfabrikk fra 1915 og utover.

På det meste jobbet det over 4000 mennesker på fabrikkområdet og Kabelgata var et minisamfunn med egen valuta, kleskode, helsetjeneste, orkester, kor og idrettslag.

I mange år var bygningene det eneste som stod igjen etter industrieventyret, men nå har Elisabeth Stray Pedersen blåst nytt liv i områdets stolte historie.

– Åpenhet om hvor produktene kommer fra og kvaliteten i produksjonen tilfører produktene våre verdi langt utover det funksjonelle.

De siste årene har tekstilfabrikken åpnet for lokale reparasjonstjenester og gjenbruk. I tillegg til de åpenbare miljøfordelene med kortere reisevei og lavere CO2-utslipp påvirker fabrikken mange andre deler av selskapet positivt. Stray Pedersen tror lokal produksjon blir det nye normale.

– Fabrikken gjør at vi kan produsere “just in time”  og har bedre kontroll over produksjon og levering. Dessuten har vi en felles kulturforståelse og vi kan være sikre på at arbeidsforholdene på fabrikken er gode.

Elisabeth mener det er viktig å gi kundene en emosjonell tilknytning til det de kjøper. – Det gir det økt verdi for produktet og vi kan ta en høyere pris. Når kundene investerer i et produkt gi det økt levetid, så det blir det en win-win-situasjon for både kunder, produsenter og miljøet.

Fabrikklokalet er luftig, men røft, utstillingene er rene og stilsikre, klærne er varme og intime. Det føles som en fabrikk, men likevel ikke. 

– Vi flyttet til Oslo for å skape et fabrikk-i-butikk-konsept; en urban klesfabrikk som er åpen for kunder. Det har gitt resultater. Vi har utviklet ESP som en ny merkevare og vi har pushet grenser for innovasjon innen lokal produksjon. Siste prosjekt er med Fretex, hvor vi tester systemer for lokal upcycling, forteller Stray Pedersen.

Symaskinene begynner å tikke igjen. De låter ikke som en vanlig hjemme-Singer. Lyden er høyere. Dette er maskiner som er laget for å produsere effektivt.

– Vi er stolte av at vi produserer for andre merkevarer, som Høyer Design, Fall Winter Spring Summer og Blender Agency. Dessuten jobber vi tett med Norwegian Fashion Hub for å utvikle fabrikken vår til en makerspace full av ny teknologi som er åpen for alle som vil være med å utvikle norsk, kortreist mote, sier Elisabeth Stray Pedersen.

Det har skjedd mye på de tre årene som har gått siden hun flyttet inn i Kabelgata. Lillunn, som alt startet med, har også utviklet seg videre, og er nå hovedleverandør til turistattraksjoner som Munch-museet og Hurtigruten.

– Vi selger mer klær til Japan enn til Norge. Mye av tanken bak fabrikken var å lage kortreist mote, så det er jo et paradoks, men en dag kan vi kanskje åpne en egen fabrikk i Japan også. Det er drømmen, sier Elisabeth Stray Pedersen.

Elisabeths tips til en bærekraftig garderobe

1.  Kjenn din smak! Unn deg det du liker best: Kjøp ting med god design som varer, helst livet ut. Ikoniske samlegjenstander, rett og slett!

2. Tenk funksjonalitet: Gjør gjennomtenkte kjøp. Vit at produktet har funksjonene du trenger. Sett deg inn i hva som funker til rett bruk. 

3. Å handle er politikk: Støtt aktører som bygger den fremtiden du ønsker deg. Hva du handler bestemmer hvordan byen og planeten vår vil se ut.

4. Reparer lokalt, gjenbruk lokalt: Prøv deg på vintage. Et tips er å få plaggene tilpasset og reparert hos en lokal skredder så de sitter perfekt.

5. Lei og utlei er gode løsninger når du trenger klær du ikke bruker så ofte eller ikke er sikker på hva du egentlig trenger.

Vil du støtte Oslos egen tekstilfabrikk?

Da kan du kjøpe kortreiste mote produkter fra Lillunn her
Eller du kan velge deg et plagg fra ESP her

Foto: Alex Conu