Denne ryggsekken forvandler seg når du trenger noe nytt

Denne ryggsekken forvandler seg når du trenger noe nytt

Det måtte et spindelvev til for å gi forskerne inspirasjon til utviklingen av morgendagens tekstiler. Nå har Bergans laget sin første ryggsekk av et stoff som er laget av trevirke og kan forvandles til nye produkter når du har behov for det.

Det er ikke alltid spennende innovasjoner blir til som et resultat av lange prosesser og internt utviklingsarbeid. Noen ganger er det tilfeldigheter og samarbeid som gjør susen.

– Det begynte faktisk med at vi kom over en sak på NRK om en ny metode for å lage tekstilfiber av trevirke uten bruk av skadelige kjemikalier. Vi leste med store øyne om hvordan Finlands fremste forskere på nanocellulose hadde latt seg inspirere av hvordan edderkoppen lager spindelvev og klart å utvikle en mekanisk prosess som kunne forvandle trevirke til tekstiler helt uten skadelige kjemikalier. Det var så revolusjonerende at vi raskt startet jakten på forskerne dypt inne i de finske skoger, sier Yngvill Ofstad, som er bærekraftansvarlig i Bergans og sentral i utviklingen av den nye satsingen.


Verden vil ha produkter som er designet for å endre seg
Sammen med forskerne i Spinnova har Bergans nylig gjennomført sin første innovasjon og lansert The Collection of tomorrow som er laget av et materiale som kan forvandle seg og skifte form til nye produkter. Første produkt er en ryggsekk, men Ofstad forteller at de planlegger å utvikle flere nye produkter i løpet av året. 

– De første produktene våre ble revet vekk og interessen var enorm fra alle verdens hjørner, så det er tydelig at folk vil ha produkter som er laget for å forandre seg. Nå jobber vi med muligheter for innfarging og behandling som gjør at produktet vil tåle noe vann. Det er utfordrende, for vi er nødt til å sikre at alt vi lager kan resirkuleres i sin helhet. For å finne bedre løsninger håper vi flere selskaper være med så de positive effektene blir størst mulig – for hele tekstilindustrien. 

– Vi er en del av problemet, og har et ansvar for å løse det, sier Yngvill Ofstad bærekraftansvarlig i Bergans. Foto: Bergans.


Verstingbransje som må endre seg
Tall fra FNs klimapanel viser at den globale produksjonen av klær og sko står for hele 8 prosent av verdens klimagassutslipp. Fortsetter utviklingen som i dag vil økningen av utslippene øke med nesten 50 prosent innen 2030.

– Vi er smertelig klar over at vi er en del av problemet og derfor føler vi et stort ansvar for å løse det – både ved å utvikle nye materialer og bedre produksjonsmetoder, men også ved å tilby tjenester som forlenger levetiden til produktene våre, sier Ofstad.

Lang levetid, reparasjon og ombruk er en del av løsningen
Skal tekstilindustrien bli bærekraftig er det sentralt å forlenge levetiden til klær. I dag kjøper vi dobbelt så mange tekstiler som vi gjorde for bare 20 år siden, og vi bruker dem dobbelt så kort.

Bergans satser stort på bærekraft, men ønsker samarbeid på tvers av bransjeaktører for å drive endringene raskere. Foto: Bergans.


– Det er en utvikling som planeten vår ikke tåler. Derfor må vi bruke tekstilene våre lenger, og vi må finne nye måter å forbruke på. Tjenester som reparasjon, bruktsalg, redesign og utleie blir sentralt. Jeg mener næringslivet, som både har kompetanse på forbruksmønstre og tekstilproduksjon, er nødt til å ta ansvar for å styre forbruket i en bærekraftig retning, samtidig som vi utvikler forretningsmodeller som gjør det lønnsomt. Selv er vi godt i gang, men vi har langt større ambisjoner. Målet må være å transformere tekstilindustrien, for potensialet for nye og mer bærekraftige løsninger er enormt. Skal vi lykkes må hele bransjen jobbe sammen, for dette er ikke en jobb et enkelt selskap kan gjøre alene sier Ofstad.


Lyst til å gi turtøyet ditt et langt liv?
Da kan du teste ut noen av ombrukstjenestene fra Bergans.

1. Reparasjon: Bergans oppfordrer alle til å sende sende eller levere inn Bergans-jakker med slitne glidelåser eller turbukser med rifter, så de kan repareres og gjøres klare for nye turopplevelser. Prøv reparasjonstjenestene til Bergans her. 

2. Pant: Har du har turklær du ikke trenger kan du sende dem inn for ombruk, så får du rabatt på neste kjøp hos Bergans som takk for hjelpen. Bergans selger de brukte produktene i butikken i Oslo.  Prøv panteordningen til Bergans her.

3. Leie fremfor kjøp: Dropp kjøp av turklær hvis du ikke trenger det. Bergans leier ut turklær og -utstyr fra sine butikker i Oslo og Tromsø, og tester også ut en abonnementsordning på uteklær til barn. Les mer her.

Sist oppdatert: 6.03.2021, 11:16

Slik utviklet de Spinnova-sekken

– På bare ett år utviklet Bergans og Spinnova et ferdig produkt av Spinnova-fiber.

– De testet hva slags materialer som kunne lages – vev, strikk, kantbånd, snorer og filt.

– De etablerte industriell produksjon fra scratch - inkludert test, evaluering og dokumentasjon.

– De utviklet en produksjonsprosess for å resirkulere brukte tekstilfiber og gjenbruke dem i samme prosess. Produktene ble laget i monomateriale og kan ikke kan behandles, farges eller blandes med andre materialer.

– De lanserte et begrenset antall på Black Friday I November 2019.

– De utviklet en ny forretningsmodell med kunder som andelseier i materialet og innovasjonsprosjektet.

– De satt opp en løsning som lar andelseierne levere sekken tilbake når de trenger noe nytt. Bergans resirkulerer så materialet og redesigner det til et nytt produkt.