Denne benken er laget av plastsøppel fra havet

Denne benken er laget av plastsøppel fra havet

Norske Vestre satser stort for å bli verdens mest bærekraftige møbelprodusent. Nå har de laget en utebenk av plastsøppel fra havet for å rydde opp i et av de største miljøproblemene verden har sett.

Av: Redaksjonen , 4.12.2020

I følge tall fra WWF har over 150 millioner tonn plastsøppel havnet i verdens havområder. Den marine søppeldynga vokser med mellom 5 og 13 millioner tonn plast hvert år. Det har dramatiske konsekvenser for verdens dyre- og fuglearter og hele 9 av 10 sjøfugler har fragmenter av plast i magen.

De siste årene har møbelprodusenten Vestre utforsket løsninger som kan redusere problemet ved å bruke havplast i produksjon av nye møbler. Nå har de utviklet en prototype av verdens første benk laget av havplast som er samlet inn av frivillige.

– Mye av plasten som plukkes opp i dag går rett til forbrenning. Vi så at det var stor tilgang på plastmaterialet og ønsket lage produkter av det. Ideen bak Coast var å designe en benk i havplast som er laget for å stå ved sjøen slik at man kan sitte på plasten og se ut over havet hvor den kommer fra. På den måten visualiseres kretsløp-tankegangen som ligger bak hele prosjektet, sier Allen Hagerup, som er designsjef i Vestre.

Står bak: Allan Hagerup, designsjef, og Øyvind Bjørnstad, strategi- og bærekraftsjef, har vært sentrale i Vestres arbeid med å utvikle verdens første benk laget av plast fra havet. Foto: Vestre.


Coast er laget av varmgalvanisert og pulverlakkert stål med sitteflater av plast hentet fra norske strender, hvor den samme plasten samler seg og ødelegger naturen og naturens kretsløp. Benken er solid og laget for å tåle utendørs bruk i marine miljøer.  Målet er å lansere Coast i et begrenset opplag i løpet av 2021 og 2022.


Opprydning er ikke nok
En viktig del av plastproblemet skyldes at plast på avveie brytes opp i mindre biter som til slutt blir til mikroplast som ikke brytes ned på hundrevis av år. Skal plastproblemet løses trengs det derfor både opprydning i naturen, reduksjon i plastforbruk og nye løsninger som forhindrer at plasten havner på avveie i fremtiden.

– Plast er egentlig et fantastisk materiale, men det finnes ikke noe godt kretsløp for å håndtere det. Det ønsker vi å rydde opp i ved å ta materialene tilbake fra naturen og stenge sirkelen. Det hadde vært enda bedre om plasten ikke hadde havnet i naturen i det hele tatt, slik at det ikke ble et spørsmål om å rydde opp, men om at produsentene selv må sørge for at materialene de bruker ikke havner på avveie. Det er dit vi skal, sier Øyvind Bjørnstad, strategi- og bærekraftsjef i Vestre. 

– Hva er det med havplast som gjør det til et spennende materiale? 
Det mest unike med plasten er historien bak. Plasten er kastet og endt opp i havet hvor den har drevet rundt til slutt havnet på land. Frivillige idealister har ryddet kystlinjen og samlet inn plasten til et mottak hvor den er sortert etter plasttype og kvernet til pellets for å få nytt liv i et gjenbrukskretsløp. De ulike plasttypene har særegne uttrykk med en fin patina som nærmest gir et inntrykk av reisen materialet har vært gjennom, sier Allan Hagerup.

Et samarbeid for gode løsninger
Utviklingen av Coast hadde ikke vært mulig uten et nært samarbeid mellom Vestre, den sirkulære møbelprodusenten Ope, miljøaktivisten Rune Gaasø, organisasjonen In The Same Boat og teknologiselskapet Empower. Sammen har de startet Ogoori, som skal distribuere eierløs havplast samlet inn fra strender av frivillige. 


– Ogoori ble startet for å sikre at plasten alltid befinner seg i et kretsløp og blir gjenbrukt så lenge som mulig. Plasten leies ut til produsenter og identifiseres unikt etter type plast. Ved endt bruk skal plasten tilbake, bli kvernet om til pellets og omformet til nye produkter. Når plasten ikke lenger kan brukes destrueres den på en ansvarlig måte, så vi unngår at plasten ender opp i naturen, sier Hagerup.

Sist oppdatert: 6.03.2021, 11:35